• Universitat Autònoma Barcelona
  • Vista general d´un AUDITORI ( FCS )
  • Escola de música de la Creu Alta

MENU

Activitats > Monogràfics > HISTÒRIA I MITES D'UNA DINASTIA: ELS BORJA


HISTÒRIA I MITES D'UNA DINASTIA: ELS BORJA

13/10/2022


Preu: socis 14 € / acompanyants 18 € ( tot el monogràfic )

 

Els Borja foren una família noble valenciana radicada a la localitat aragonesa de Borjai establerta a Xàtiva.

Durant el segle XIII i a les ordres de Jaume I el Conqueridor va participar en la conquesta de València. Es poden distingir dues branques: la noble i la plebeia, branca dels avantpassats dels papes Borja. És una de les més poderoses del Renaixement a la Corona d'Aragó i a Itàlia. Lligats a la noblesa i a la jerarquia eclesiàstica, va col·locar molts dels seus membres en els llocs de poder.

 

Els papes Borja: Calixt III i Alexandre VI

 

La nissaga Borja, catalanitzada Borgia, ha passat a la història amb una ambigua consideració, entre l’abominació i la santedat. Les xerrades pretenen una aproximació desmitificadora entre la realitat i les llegendes. Aquesta primera presentació tracta els orígens i l’ascendència d’Alfons de Borja, arribat a Roma al 1444 i que les desavinences al conclave entre les famílies Orsini i Colonna van catapultar al soli pontifici com Calixt III (1455-1458). Papa català va vetllar per la promoció dels seus nebots. D’aquesta manera, Roderic de Borja va ser nomenat Papa amb el nom d’Alexandre VI (1492-1503). Protector de les arts i gran valedor dels Reis Catòlics, va ser també símbol de la depravació papal més absoluta al Renaixement.

 

La família Borja: del nepotisme i corrupció romans a la santedat jesuïta

 

Tracta la història posterior dels Borja després de la mort d’Alexandre VI el 18 d’agost de 1503, amb els episodis d’expulsió de la família de Roma i la dissort de César i Lucrècia, per a situar l’objectiu en els Borja de Gandia. La vida de Francesc de Borja, noble, virrei de Catalunya i jesuïta des de 1546, elegit general de la Companyia de Jesús al 1565 i que va ser canonitzat al 1671 sembla un contrapunt a la llegenda negra dels seus avantpassats.Alexandra VI  (wikipedia.com)
AMB EL SUPORT DE:
Generalitat de CatalunyaAjuntament de Sabadell
TUTELADA PER:
Universitat Autònoma de Barcelona
FEDERADA A:
AFOPA

HI COL·LABOREN:
Fundació Banc Sabadell Fundació la caixa Fira sabadell Orquesta sinfònica del Vallès Juventus Musicals de Sabadell Fira sabadell vuket

Aula d’Extensió Universitària de Sabadell, per a la Gent Gran - Mapa web · Política de cookies · Avís legal · Contacte · Disseny web Anunzia